Kan jeg stille op til folketingsvalget?

af:

Økonomi

Hvis du kan aflægge stemme i Danmark, så har du også selv mulighed for at stille op til valg. Det vil sige, at hvis du har stemmeret, så er du også valgbar. Når du er valgbar, betyder det, at du potentielt kan stille op som kandidat og blive udvalg ved folketingsvalget. 

Men hvordan gør man? Hvilke regler findes der, og hvordan bliver jeg klogere på processen? Vi har svarene til dig i denne artikel. 

Disse regler skal du være opmærksom på

Først og fremmest skal du være fyldt 18 år, hvis du gerne vil stille op til folketingsvalget. Det giver god mening, da du heller ikke har stemmeret, når du er under 18. Derudover skal du være dansk statsborger og have en fast bopæl i Danmark. 

Hvis du opfylder disse kriterier, så kan du stille op som kandidat. Dette kan du gøre på flere forskellige måder. Du kan stille op for et af de partier, som allerede er valgt ind i folketinget. Du kan også stille dig op for et helt nyt parti, eller du har muligheden for at stille op uden for partierne.

Det er rigtig svært at blive valgt ind, hvis man stiller sig op uden for et parti. Dette kaldes at være løsgænger, og det er ikke lykkedes for en løsgænger at blive stemt ind siden 1994. 

Opstilling for et allerede eksisterende parti

Det mest almindelige og populære valg er at stille op for et parti, der allerede eksisterer i folketinget. Du har langt større mulighed for at blive valgt ind, hvis du repræsenterer en af de eksisterende partier. Du skal naturligvis først godkendes af selve paritet for at kunne blive kandidat. 

Hvert parti har deres egne regler og kriterier for, hvordan de udvælger deres kandidater. Det kan du lære mere om ved at læse op på de forskellige folketingskandidater.

Opstilling for et nyt parti

Hvis du gerne vil danne et nyt parti, så skal partiet først godkendes af valgnævnet. Det er en lidt længer og sværere proces, men det kan sagtens blive en succes. Først skal du indsamle 20.000 vælgererklæringer for dit nye parti før det kan blive dannet. 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *