Det modsatte af stress – hvad er det?

af:

Sundhed

Der tales meget om stress og hvilke negative konsekvenser det har. Det kan virke mærkeligt at der ikke bliver fokuseret mere på modsætningen til stress nemlig hvordan vi har det når vi ikke er stressede.

Jeg tror de fleste kan skrive under på at glæde og overskud er den bedste betegnelse for den sindstilstand og den følelse vi står med når der ikke er stress på. Her tænker jeg ikke på almindelig sund stress, men på den usunde stress og den langvarige belastning, som er svær at slippe ud af.

Den stressede tilstand trækker virkelig ned på humøret, fratager en glæden og dræner totalt for overskud. Det bliver en slags negativ spiral vi fanges i og netop derfor er glæde og overskud den helt rigtige betegnelse for det modsatte af stress.

Hvem har lyst til forhøjet blodtryk, konstante bekymringer og grublerier. Hvem ærgrer sig ikke over deres irritabilitet. Specielt når den går ud over ens familie. Ens børn og ens partner. Hvem ærgrer sig ikke over et vredesudbrud i en butik, i trafikken eller måske på arbejdspladsen. Hvem vil ikke gerne have en ordentlig søvn og stå frisk op og glæde sig til dagen, der ligger foran én. Det tror jeg de fleste mennesker gerne vil.

Derfor er glæde og overskud så vigtigt at fokusere på og når det er det vi taler om er det det, som hjernen fokuserer på. Hvis vi nævner alt det vi ikke vil og det, som vi vil væk fra, så er det det, som hjernen fokuserer på og så bliver det aldrig bedre.

Hvis du er stresset og gerne vil ha’ glæden og overskuddet tilbage, så vil det være klogt at vælge en stressbehandling hvor glæde og overskud er i fokus. Det skal simpelt hen være målet.

Vil det ikke være dejligt hvis du kunne give dig selv tid og ro til at lytte til andre mens du er i nuet og lytter ud fra et ikke dømmende perspektiv og uden afbryde og komme med løsninger og forslag. Tænk på hvor meget det giver til den person, som for lov til at fortælle hvordan vedkommende føler og har det. Du vil mærke samhørigheden. Føle den i dit indre og det vil give dig ro. Din ro vil smitte den du lytter til og du vil stå tilbage med glæde.

Denne glæde vil fylde så meget i dig at du får lyst til mere og pludselig har du flyttet fokus fra dig selv og det du kæmper med. Denne lyst til mere er et udtryk for at du har overskud og pludselig – udover at du når alt du sætter dig for – vil du også kunne nå at være noget for andre.

Det kan ikke lade sig gøre hvis stressen har sat sig i vores krop og vi ikke kan tænke på andet.

Så det modsatte er stress er helt enkelt: Glæde og overskud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *